kwietnia 11, 2015

Domowy kebab w bułce

Tłusty, niezdrowy i mocno kaloryczny - taki zazwyczaj jest kebab, którego jemy na mieście. W moim mieście są dziesiątki punktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto! 


Bułki:
przepis tutaj

Sos keczupowy:
100ml keczupu
100ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
4 łyżki jogurtu naturalnego 
4 małe ząbki czosnku (lub więcej w zależności od preferencji)
sól, pieprz

Dodatki:
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros
mix sałat 
100g pomidorków koktajlowych
1/2 dużego ogórka
mała cebula

Sosy:
1. Keczupowy: Keczup mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Czosnkowy: Do miski przekładamy jogurt naturalny i serek homogenizowany. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Dodatki:
1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni.
2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso. 




5 komentarzy:

  1. i po co ja na głodnego zaglądam tu?;)) nawet nie myślę już, co napisać, tylko czuję niemiłosierne skręcanie w brzuchu... Pyszne! idę coś zjeść...

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy kebab jest pyszny z własnym sosem. Mniam, sama często takiego robie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja się wpraszam na taki obiadek, domowy kebab najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dla nas smakowało. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP