Tłusty, niezdrowy i mocno kaloryczny - taki zazwyczaj jest kebab, którego jemy na mieście. W moim mieście są dziesiątki punktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto!
przepis tutaj
Sos keczupowy:
100ml keczupu
100ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 małe ząbki czosnku (lub więcej w zależności od preferencji)
sól, pieprz
Dodatki:
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros
mix sałat
100g pomidorków koktajlowych
1/2 dużego ogórka
mała cebula
Sosy:
1. Keczupowy: Keczup mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Czosnkowy: Do miski przekładamy jogurt naturalny i serek homogenizowany. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Dodatki:
1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni.
2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
i po co ja na głodnego zaglądam tu?;)) nawet nie myślę już, co napisać, tylko czuję niemiłosierne skręcanie w brzuchu... Pyszne! idę coś zjeść...
OdpowiedzUsuńDomowy kebab jest pyszny z własnym sosem. Mniam, sama często takiego robie ;)
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam na taki obiadek, domowy kebab najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam dla nas smakowało. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńdziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka
OdpowiedzUsuń