kwietnia 02, 2015

Ciasto Kinder Bueno z kremem wafelkowym

Przedstawiam przepis na bardzo pyszne ciasto z kremem wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta.


(ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe)

Biszkopt:
5 jajek
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:
150g wafelków orzechowych bez polewy (najlepiej Familijne, za drugim razem robiłam z wafelkami przypadkowej firmy, efekt zupełnie inny)
300g serka homogenizowanego waniliowego
10 łyżek mleka w proszku
3/4 szklanki mleka
70g zmielonych blenderem orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi orzechami)

Góra:
300ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
100g wafelków orzechowych bez polewy 
30g mlecznej czekolady

1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części. 
3.Przygotowujemy krem: wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je mlekiem, mieszamy, i pozostawiamy na około 5 minut, aż całkowicie wchłoną mleko. Po tym czasie do miski dodajemy serek homogenizowany, mleko w proszku, zmielone orzechy. Składniki łączymy za pomocą miksera. Gotową masą przekładamy biszkopt. 
4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno wafelkami i startą na tarce czekoladą.





23 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Bardzo fajny przepis i zabieram go ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego batona, to ciasto musi być bardzo pyszne. Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne ciacho! Chętnie porwałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje, ładny kawałek słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie pięknie. Zapewne delikatne w smaku.. Kremowe. Aż żałuję że nie mogę zjeść :(

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy mleko w proszku ma byc słodzone czy nie

    OdpowiedzUsuń
  7. i czy może być granulowane (to mleko w proszku)?

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje mleko w proszku nie było słodzone, może być granulowane:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę Bardzo :) z lekkimi odstępstwami, ale z Twojego przepisu :)
    http://zwyczajnie-realnie.blogspot.com/2015/04/ciasto-wafelkowe.html

    OdpowiedzUsuń
  10. DLACZEGO W PRZEPISIE NA BISZKOPT NIE MA PROSZKU DO PIECZENIA?

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy mleko w proszku może by "niebieskie" pełne?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mleko w proszku może by "niebieskie" pełne?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda pieknie ale niestety po dwóch dniach jest tak suche że staje się nie do przełknięcia...nie polecam tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po dwóch dniach tego ciasta już dawno nie powinno być...

      Usuń
  14. Bez proszku di pieczenia????

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam ciasto ściśle wg przepisu, nie przypominało w smaku kinder bueno, ale dało się zjesc

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP