Przedstawiam przepis na bardzo pyszne ciasto z kremem wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta.
Biszkopt:
5 jajek
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
150g wafelków orzechowych bez polewy (najlepiej Familijne, za drugim razem robiłam z wafelkami przypadkowej firmy, efekt zupełnie inny)
300g serka homogenizowanego waniliowego
10 łyżek mleka w proszku
3/4 szklanki mleka
70g zmielonych blenderem orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi orzechami)
Góra:
300ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
100g wafelków orzechowych bez polewy
30g mlecznej czekolady
1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy.
2.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy
kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na
najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy
około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy
wzdłuż na 2 części.
3.Przygotowujemy krem: wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je mlekiem, mieszamy, i pozostawiamy na około 5 minut, aż całkowicie wchłoną mleko. Po tym czasie do miski dodajemy serek homogenizowany, mleko w proszku, zmielone orzechy. Składniki łączymy za pomocą miksera. Gotową masą przekładamy biszkopt.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno wafelkami i startą na tarce czekoladą.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno wafelkami i startą na tarce czekoladą.
Zapowiada się pysznie))
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Bardzo fajny przepis i zabieram go ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego batona, to ciasto musi być bardzo pyszne. Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńSama nazwa już kusi :)
OdpowiedzUsuńGENIALNE! Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciacho! Chętnie porwałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, ładny kawałek słodyczy :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie pięknie. Zapewne delikatne w smaku.. Kremowe. Aż żałuję że nie mogę zjeść :(
OdpowiedzUsuńa czy mleko w proszku ma byc słodzone czy nie
OdpowiedzUsuńi czy może być granulowane (to mleko w proszku)?
OdpowiedzUsuńMoje mleko w proszku nie było słodzone, może być granulowane:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Proszę Bardzo :) z lekkimi odstępstwami, ale z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńhttp://zwyczajnie-realnie.blogspot.com/2015/04/ciasto-wafelkowe.html
DLACZEGO W PRZEPISIE NA BISZKOPT NIE MA PROSZKU DO PIECZENIA?
OdpowiedzUsuńA czy mleko w proszku może by "niebieskie" pełne?
OdpowiedzUsuńA czy mleko w proszku może by "niebieskie" pełne?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pieknie ale niestety po dwóch dniach jest tak suche że staje się nie do przełknięcia...nie polecam tego przepisu
OdpowiedzUsuńpo dwóch dniach tego ciasta już dawno nie powinno być...
UsuńBez proszku di pieczenia????
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto ściśle wg przepisu, nie przypominało w smaku kinder bueno, ale dało się zjesc
OdpowiedzUsuń