Sałatki robimy nie tylko na święta/imprezy. :-) Te z ryżem czy makaronem są samodzielnym daniem, które chętnie zjadamy na kolację lub obiad na wynos. Dziś przedstawiam ryżową sałatkę curry. Jest smaczna i sycąca, prosta w przygotowaniu, niedroga - same superlatywy!
2 woreczki ryżu
2 filety z kurczaka
6 dużych ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
6 gałązek natki pietruszki
majonez
przyprawa curry, u mnie od Skworcu
olej
sól, pieprz
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
2. Filety kroimy w drobną kostkę, obsypujemy bardzo obficie przyprawą curry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
3. Ogórki kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać jeszcze przyprawę curry jeśli jej smak jest za mało wyrazisty. Mieszamy i chłodzimy.
Super sałatka, bardzo takie lubię :-) wspaniałych Świąt Wielkanocnych :-)
OdpowiedzUsuń