Makaron sam w sobie jest bardzo sycący, nie zawsze potrzeba więc do niego mięsa. Oblepiony pysznym szpinakiem z suszonymi pomidorami gwarantuje nam smaczny, zdrowy i wartościowy posiłek. Moja ulubiona wersja szpinaku. :-)
200g suchego makaronu spaghetti
450g mrożonego szpinaku
2 duże cebule
12 suszonych pomidorów z oliwy
150ml śmietanki 18%
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
3.
Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do
zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do
momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
4. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy na talerze.
Bardzo smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńno i w to mi graj :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na makaron :-) lubię takie kombinacje :-)
OdpowiedzUsuńmusi być dobre
OdpowiedzUsuńSama bym zjadła taki obiad ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszne! makaron to najszybsze danie, które dzięki dodatkom za każdym razem smakuje inaczej. Wersja ze szpinakiem bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńFajne połączenie i super danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemny przepis ;) polecam spróbować z dodatkiem prażonych orzechów włoskich
OdpowiedzUsuńZdrowo, zielono i smacznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam