marca 12, 2015

Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron sam w sobie jest bardzo sycący, nie zawsze potrzeba więc do niego mięsa. Oblepiony pysznym szpinakiem z suszonymi pomidorami gwarantuje nam smaczny, zdrowy i wartościowy posiłek. Moja ulubiona wersja szpinaku. :-)



200g  suchego makaronu spaghetti
450g mrożonego szpinaku
2 duże cebule
12 suszonych pomidorów z oliwy
150ml śmietanki 18%
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
3. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
4. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy na talerze.





Wiosenny detoks

10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na makaron :-) lubię takie kombinacje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! makaron to najszybsze danie, które dzięki dodatkom za każdym razem smakuje inaczej. Wersja ze szpinakiem bardzo apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie i super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo przyjemny przepis ;) polecam spróbować z dodatkiem prażonych orzechów włoskich

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowo, zielono i smacznie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP