Zima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata. Do sosu dodałam kurki w zalewie naturalnej. Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.
Pulpeciki:
250g mięsa mielonego
2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej)
1 małe jajko
bułka tarta (ilość zależna od konsystencji)
sól, pieprz
Sos:
kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata
5 suszonych pomidorów w zalewie
1 średnia cebula
250ml śmietanki 12%
sól, pieprz
+ dowolny makaron
+ dowolny makaron
1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz.
2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę: cebulę i suszone pomidory. Nie potrzeba już oleju, pomidory mają go w sobie wystarczająco. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Zalewamy 1/4 wody i dusimy do momentu jej wyparowania.
3. Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.
Ależ pyszności:) Zjadłabym z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Z wielką chęcią bym zjadła taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne danie, chętnie wprosiłabym się na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńświetnie skomponowane danie!
OdpowiedzUsuń