Już kiedyś dodawałam ten przepis, ale postanowiłam go odświeżyć, bo w drodze do ideału wprowadziłam sporo modyfikacji. To nasze ulubione muffinki. Każdy po ich zjedzeniu robi wielkie WOW. :-) Wilgotne jabłka, słodka krówka i
przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-)
(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 średnie jabłko, obrane i drobno pokrojone
100g drobno pokrojonych krówek
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 średnie jabłko, obrane i drobno pokrojone
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
4 drobno pokrojone krówki
1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
2.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym.
Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.
4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Ależ pysznie wyglądają!!!Możemy się poczęstować?:)
OdpowiedzUsuńo kurczę, muszą być pyszne z takim dodatkiem!
OdpowiedzUsuńuwielbiam krówki,a połączenie ich z muffinkami,,pycha!
OdpowiedzUsuńAle śliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńKrówki to moje ulubione a jeszcze babeczowe to już chyba raj :) :)
OdpowiedzUsuńMusze kupić krówki i na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńOj jak ja kocham krówki. To moje ukochane słodycze. Porywam sobie taką muffinkę :-)
OdpowiedzUsuńRobie podobne. Bardzo lubie ;)
OdpowiedzUsuńskoro tak zachwalasz, to koniecznie zrobię! krówki uwielbiam, więc i muffinki czuję, że pokocham:)
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki, że pyszne są to wątpliwości nie mam!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, jednak cukier wanilinowy zastępuję taki własnej roboty, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzą w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńGENIALNE! Jeśli nie masz nic przeciwko to wrzucę przepis na swojego bloga - oczywiście z odnośnikiem do Ciebie :)
UsuńŚmiało! :) Cieszę się, że smakowały, ja też je uwielbiam:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu:)