marca 04, 2015

Kiełbasa po cygańsku

Męskie jedzenie podano do stołu. ;-) Można jeść je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub po prostu z chlebem. Bardzo rozgrzewające i sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-) 


400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa)
100g wędzonego boczku
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 średniej wielkości korniszony
sól, pieprz do smaku

1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut.
2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę. 
3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Na sam koniec dorzucamy pokrojone w kostkę korniszony.
4. Podajemy z ziemniakami i surówką.








10 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś podobną, ale ta wygląda przepięknie a nie tylko smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieplutko się zrobiło :) Kiełbaska w takim wydaniu i w takiej oprawie..mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to zrobiłaś. Fajne danie i z pewnością jest smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie podalas to danie. Musi smakowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, przypomniałaś mi o tym daniu. Jak dawno go nie robiłam. A w jest takie proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam, mój tata kiedyś często przyrządzał nam to danie, muszę Mu o nim przypomnieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisane do zrobienia :-) Szybko, łatwo i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sobie wyobraziłam jak nieziemsko musi smakować ze świeżą chrupiącą bagietką... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny obiad, bo z samych składników, które zwykle ma się pod ręką.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP