marca 03, 2015

Ciasteczka gryczane z orzechami i błonnikiem jabłkowym

Porcja zdrowia w smacznych ciasteczkach. ;-) Nie polecam osobom, które nie przepadają za kaszą gryczaną a co za tym idzie - za mąką z niej. Do ciasteczek dodałam błonnik jabłkowy naturalny ma pozytywny wpływ na przemianę materii. Można go pominąć, ale nie polecam, oprócz tego ma fajny, jabłkowy smak, który bardzo tu pasuje. :-) Przepis znalazłam u Daktyle w czekoladzie i dość mocno go zmodyfikowałam. 


150g mąki gryczanej
1/4 szklanki cukru, u mnie ksylitol od Skworcu
2 czubate łyżki orzechów włoskich mielonych, u mnie od Skworcu
szczypta sody oczyszczonej (dosłownie na czubku łyżeczki)
2 łyżeczki błonnika jabłkowego, u mnie od Skworcu 
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1. W misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, błonnik jabłkowy, orzechy włoskie. Dodajemy jajko i śmietanę, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta.
2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce do ciastek).
3. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. 




6 komentarzy:

  1. Lubię grykę. Ciasteczka wyglądają pysznie. Fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świętnie cisteczka i jak ślicznie je podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tego jeszcze nie było - ciasteczka o gryczanym smaku:) bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiecałaś chlebek:) ale ciasteczka też są ciekawe.Na chlebek poczekamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś wspaniałego, ciasteczka a wspomagające trawienie! :) bomba! ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP