lutego 19, 2015

Pulpety z warzywami

Pulpety z warzywami mogą przybrać różną postać i smak, w zależności od rodzaju mięsa mielonego jakie użyjemy (drobiowe, wieprzowe), warzyw, przypraw. Mamy duże pole do manewru by z prostych składników zrobić pyszne i lekkie danie. :-) Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku.


500g mięsa mielonego 
2-3 łyżki bułki tartej
300g pieczarek
2 spore marchewki
pietruszka 
papryka czerwona
2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki bulionu
sól, pieprz, olej

1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut. 
2. Cebulę i paprykę kroimy w plastry, pieczarki, marchewki i pietruszkę w półplastry. 
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku.
4. Do warzyw dodajemy pulpety, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.





9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania, ja też z kaszą!

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER DANIE ..MMNIAMM...ZAPRASZAM NA ''PULPECIKI JAGLANE W SOSIE POMIDOROWO-FASOLKOWYM'' POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-gotowac-kasze-jaglana-pulpeciki-z.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, narobiłaś mi apetytu. Lubię takie pulpeciki z sosem, ale rzadko je robię, bo są czasochłonne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super kotleciki. Już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. chęteni bym zjadła takie pulpeciki :) ja robię czasami w wersji na ostro :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP