Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze!
360g schabu w plastrach
2-3 łyżeczki mąki
Marynata:
sok z całej cytryny
2 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz
1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około 10 minut, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości, około 30 minut.
3. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2-3 łyżeczki mąki, mieszamy by nie było grudek i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Eksperymentowanie jest twórcze:) no i mamy super efekt:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wykorzystamy.Pozdrawiamy:)
Dobrych eksperymentów kulinarnych nigdy dość. Świetny pomysł na schab:)
OdpowiedzUsuńJa lubię eksperymentować :)) Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpyszne danie obiadowe :) schab z sosem cytrynowym mniam
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia :) zapach w kuchni musiał być obłędny!
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane :) Smaczny obiadek, mniam!
OdpowiedzUsuńPolaczenie bardzi udane ;)
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię eksperymenty :) Chętnie wypróbuję,mięta mnie bardzo kusi ;))
OdpowiedzUsuńTo musi pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń