lutego 18, 2015

Schab w sosie cytrynowo-miętowym

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze!


360g schabu w plastrach
2-3 łyżeczki mąki

Marynata:
sok z całej cytryny
2 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz

1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około 10 minut, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości, około 30 minut.
3. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2-3 łyżeczki mąki, mieszamy by nie było grudek i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.






11 komentarzy:

  1. Eksperymentowanie jest twórcze:) no i mamy super efekt:)
    Przepis na pewno wykorzystamy.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrych eksperymentów kulinarnych nigdy dość. Świetny pomysł na schab:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię eksperymentować :)) Pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne danie obiadowe :) schab z sosem cytrynowym mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia :) zapach w kuchni musiał być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie podane :) Smaczny obiadek, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja bardzo lubię eksperymenty :) Chętnie wypróbuję,mięta mnie bardzo kusi ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP