Pulpety z warzywami mogą przybrać różną postać i smak, w zależności od rodzaju mięsa mielonego jakie użyjemy (drobiowe, wieprzowe), warzyw, przypraw. Mamy duże pole do manewru by z prostych składników zrobić pyszne i lekkie danie. :-) Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku.
500g mięsa mielonego
2-3 łyżki bułki tartej
300g pieczarek
2 spore marchewki
pietruszka
papryka czerwona
2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki bulionu
sól, pieprz, olej
1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut.
2. Cebulę i paprykę kroimy w plastry, pieczarki, marchewki i pietruszkę w półplastry.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku.
4. Do warzyw dodajemy pulpety, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Bardzo ciekawe danie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, ja też z kaszą!
OdpowiedzUsuńSUPER DANIE ..MMNIAMM...ZAPRASZAM NA ''PULPECIKI JAGLANE W SOSIE POMIDOROWO-FASOLKOWYM'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-gotowac-kasze-jaglana-pulpeciki-z.html
Oj, narobiłaś mi apetytu. Lubię takie pulpeciki z sosem, ale rzadko je robię, bo są czasochłonne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńSuper kotleciki. Już mi smakują :-)
OdpowiedzUsuńchęteni bym zjadła takie pulpeciki :) ja robię czasami w wersji na ostro :)
OdpowiedzUsuńSmacznie zdrowo kolorowo,fajny obiadek
OdpowiedzUsuń