stycznia 18, 2015

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym

Wydawało mi się, że przygotowanie rolady biszkoptowej to skomplikowana sprawa - do czasu aż w końcu postanowiłam zrobić ją kilka miesięcy temu. ;-) Od tego czasu wiem, że to bardzo łatwe. W tej wersji smakuje mi najbardziej. Krem krówkowy dodany w niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-)


Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
330g śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care
2 śmietan fixy 

Polewa: 
1 tabliczka czekolady mlecznej
odrobina mleka


1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
2. Dodajemy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i  delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ja zrobiłam to na najniższych obrotach miksera.

3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta.

4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia.

5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna zostać w środku.

6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę.
7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę. 
8. Do rondelka wlewamy odrobinę mleka i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą białą czekoladą.

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam masy z użyciem masy krówkowej mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sobie uświadomiłam, że całe wieki nie jadłam rolady:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię takich ciast, ale moja siostra dałaby się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rolady, a Twoja wygląda tak zachęcająco na zdjęciach, że ach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super roladka, pysznie wygląda :-) pięknie zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo słodko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa, śmietankowa, na pewno pyszna - aż żal , że nie jesteśmy zwolennikami ciast kremowych:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rolada wygląda wspaniale, na pewno również wyśmienicie smakuje (z dodatkiem kremu korówkowego nie może być inaczej:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, masa krówkowa i biszkopt to jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dostałam ślinotoku... już weekend będzie testowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealna! krem krówkowy to jest to:) mogę się wprosić na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna! Musiała być przepyszna, kiedyś na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. pięknie :zrolowana". Mnie czasami robi sie jeden zawijas taki jakiś niezgrabny;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to pysznie wygląda. Muszę kiedyś spróbować. Mam chłopaka łasucha, więc na pewno będzie zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń
  15. normalnie mniam mniam mniam i omnomnom! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, mniam, bajeczna ta roladka :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP