Wydawało mi się, że przygotowanie rolady biszkoptowej to skomplikowana sprawa - do czasu aż w końcu postanowiłam zrobić ją kilka miesięcy temu. ;-) Od tego czasu wiem, że to bardzo łatwe. W tej wersji smakuje mi najbardziej. Krem krówkowy dodany w niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-)
Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
330g śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care
2 śmietan fixy
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
odrobina mleka
1. Żółtka
oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
2. Dodajemy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ja zrobiłam to na najniższych obrotach miksera.
3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta.
4. Pieczemy
przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia.
5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna
zostać w środku.
6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę.
7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę.
8. Do rondelka wlewamy odrobinę mleka i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą białą czekoladą.
Bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam masy z użyciem masy krówkowej mniam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie uświadomiłam, że całe wieki nie jadłam rolady:)
OdpowiedzUsuńNie lubię takich ciast, ale moja siostra dałaby się pokroić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady, a Twoja wygląda tak zachęcająco na zdjęciach, że ach :D
OdpowiedzUsuńSuper roladka, pysznie wygląda :-) pięknie zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo słodko i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDomowa, śmietankowa, na pewno pyszna - aż żal , że nie jesteśmy zwolennikami ciast kremowych:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRolada wygląda wspaniale, na pewno również wyśmienicie smakuje (z dodatkiem kremu korówkowego nie może być inaczej:))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, masa krówkowa i biszkopt to jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńDostałam ślinotoku... już weekend będzie testowane ;)
OdpowiedzUsuńIdealna! krem krówkowy to jest to:) mogę się wprosić na kawałek:)
OdpowiedzUsuńPiękna! Musiała być przepyszna, kiedyś na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpięknie :zrolowana". Mnie czasami robi sie jeden zawijas taki jakiś niezgrabny;)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda. Muszę kiedyś spróbować. Mam chłopaka łasucha, więc na pewno będzie zachwycony :D
OdpowiedzUsuńTo musi być niebo w gębie! ;)
OdpowiedzUsuńnormalnie mniam mniam mniam i omnomnom! :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, bajeczna ta roladka :)
OdpowiedzUsuń