stycznia 17, 2015

"Czarny" sernik - wspomnienie dzieciństwa

Każdy z nas ma w swoim menu potrawę, która przywołuje wspomnienia. Smak tego sernika przypomniał mi czasy, kiedy od kuchni trzymałam się bardzo daleko. ;-) By było wiadomo o jaki sernik chodzi, mówiłam o nim "czarny". Nie jadłam go już kilka dobrych lat i od razu kiedy spróbowałam, wróciły wspomnienia, smak wydał się bardzo znajomy, jakbym jadła go nie kilka lat temu a kilka dni temu tydzień. Przypomniałam sobie dlaczego nazywałam to ciasto moim ulubionym. :-) Choć wygląda zwyczajnie smak jest niepowtarzalny!


(przepis na standardową blaszkę, u mnie mała porcja w małej tortownicy)

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Masa serowa:
1 kg białego sera (u mnie z wiaderka)
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła

1. Margarynę, cukier, kakao, wodę, cukier waniliowy przełożyć do garnka. Gotować około 5 minut. Pozostawić do wystudzenia.
2. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. 1/2 masy odlać, do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać i wlać do formy.
3. Ser połączyć z jajkami, cukrem i masłem. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto. 
4. Piec około 1h, w temperaturze 200 stopni. 
5. Jeszcze ciepły sernik polać odlaną masą. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

11 komentarzy:

  1. Jak dla mnie za dużo ciasta, a za mało sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię serniki, gdzie jest dużo sera, spodu może nawet nie być. :)
      To mój wyjątek. :)

      Usuń
  2. Kuszący, szczególnie ta czekoladowa polewa zniewala :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny, nawet nie słyszałam o takim :) Nie przepadam za stricte sernikami, wyjątek stanowią dyniowy i chałwowy, ale ten, z racji tego, że sera jest umiarkowana ilość, bardzo się do mnie uśmiecha i chyba go wykorzystam na wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest pyszny zwłaszcza dzięki tej czekoladowej polewie. :)

      Usuń
  4. Pyszne ciacho :-) zjadłabym kawałeczek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię serniki, z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma jak powrót do smaków dzieciństwa :) Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie smaki- wspomnienia:) Oglądałaś bajkę o szczurku Ratatuj? Mnie wzruszyła do łez - jeśli nie widziałaś polecam w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP