stycznia 06, 2015

Maślane rogaliki z ekologicznym dżemem truskawkowym Symbio

Dostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.


(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.)

4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
opakowanie suchych drożdży (7-8g)
3 duże jajka
240g ekologicznego dżemu niskosłodzonego Symbio

1. Drożdże wsypujemy do małego naczynia, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy do momentu aż zaczyn zacznie się podnosić.


2. Do pozostałego ciepłego mleka (3/4 szklanki) dodajemy masło, jajka i cukier. Mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, mieszankę: mleko, jajka, masło, cukier i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


4. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 lub więcej części. Mamy pełną swobodę jeśli chodzi o wielkość rogalików - jeśli chcemy mniejsze rogaliki, zamiast na 3 części, podzielmy ciasto na 5-6. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy dżem i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.


5. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (około 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika po raz trzeci smarujemy roztopionym masłem i studzimy.

12 komentarzy:

  1. Maślane rogaliki z dżemem wyglądają cudownie ^^ dobre na śniadanie i aby coś przekąsić w ciągu dnia ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie się prezentują. Malutkie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie rogaliczki robie bardzo często, gdyz moi panowie zajadają się nimi chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sobie wyobrażam jak smaczne muszą być te rogaliki. Już czuję ich zapach jak się pieką. Bardzo lubię takie tradycyjne wypieki i jestem pewna że mąka ekologiczna robi bardzo dużą różnicę w smaku. Często zapominamy jak ważna jest mąka w naszych wypiekach. Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale śliczne :) tak równiutko zarumienione...

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubimy ciasta drożdżowe pod każdą postacią, a Twoje rogaliki wyglądają bardzo apetycznie i jak zwykle są perfekcyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne rogaliki, z chęcią bym zjadła kilka :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP