stycznia 07, 2015

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną to bardzo efektowny deser. Wygląda skomplikowanie, tak naprawdę to prościzna. :-) By je zrobić, potrzeba foremek, które są widoczne na niektórych zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-)


500g mąki pszennej
250g masła
250g kwaśnej śmietany
szczypta soli

1. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum godzinę. 
2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm. 
3. Na posmarowane masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca.
4. Na talerzyk wysypujemy cukier, obtaczamy w nim każdą rurkę.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. 
6. Po wystudzeniu nadziać za pomocą szprycy ulubionym kremem.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam ;) Pięknie Ci wyszły ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już się za nie zabieram ;) Wspaniale u Ciebie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo się czaiłam nim zrobiłam je pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdą. :)

      Usuń
  3. ale nabrałam na nie ochoty... Zazdroszczę foremek do rurek, ja niestety nie mam :<

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo eleganckie rurki! mogę się wprosić na jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie rurki kojarzy mi się z latami bardzo młodzieńczymi jejj ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja:) ! proste, szybkie i niesamowicie efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusisz, oj kusisz...zjadłabym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wyglądają po prosto bosko, zjadłabym sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak dzieciństwa :)! Porywam kilka...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brak słów :) zrobiłas smaka i tyle :p

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglądają i z wielką chęcią bym kilka zjadła. Szkoda, że nie mam odpowiedniego sprzętu bo już dzisiaj bym chyba pobiegła do kuchni je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię z tego samego przepisu i faktycznie są przepyszne i wcale nie takie trudne na jakie wyglądają. Ja robię z kremem budyniowym takim z dodatkiem bitej śmietany albo z kremem advokatowym. Takiego smaka mi narobiłaś, że też zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają idealnie :)
    Muszę sobie kupić takich foremek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. przepięknie Ci wyszły, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. długo szukałam dobrego przepisu.nie wiem jak mogłam Twój przeoczyć... ale tu było tyle pyszności ;) dorzucam krem na bazie mascarpone i bitej śmietany....

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam te rurki, ale nie mam tych foremek , muszę się zmobilizować i je sobie kupić :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP