Rurki z bitą śmietaną to bardzo efektowny deser. Wygląda skomplikowanie, tak naprawdę to prościzna. :-) By je zrobić, potrzeba foremek, które są widoczne na niektórych zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-)
500g mąki pszennej
250g masła
250g kwaśnej śmietany
szczypta soli
1. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm.
3. Na posmarowane masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca.
4. Na talerzyk wysypujemy cukier, obtaczamy w nim każdą rurkę.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut.
6. Po wystudzeniu nadziać za pomocą szprycy ulubionym kremem.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;) Pięknie Ci wyszły ;))
OdpowiedzUsuńDawno już się za nie zabieram ;) Wspaniale u Ciebie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJa też długo się czaiłam nim zrobiłam je pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdą. :)
Usuńale nabrałam na nie ochoty... Zazdroszczę foremek do rurek, ja niestety nie mam :<
OdpowiedzUsuńSą dostępne na allegro - bardzo tanio! :)
Usuńbardzo eleganckie rurki! mogę się wprosić na jedną:)
OdpowiedzUsuńZapraszam:))
Usuńtakie rurki kojarzy mi się z latami bardzo młodzieńczymi jejj ^^
OdpowiedzUsuńRewelacja:) ! proste, szybkie i niesamowicie efektowne:)
OdpowiedzUsuńKusisz, oj kusisz...zjadłabym taką :)
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają po prosto bosko, zjadłabym sobie:)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)! Porywam kilka...;)
OdpowiedzUsuńAch uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńBrak słów :) zrobiłas smaka i tyle :p
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i z wielką chęcią bym kilka zjadła. Szkoda, że nie mam odpowiedniego sprzętu bo już dzisiaj bym chyba pobiegła do kuchni je robić :)
OdpowiedzUsuńRobię z tego samego przepisu i faktycznie są przepyszne i wcale nie takie trudne na jakie wyglądają. Ja robię z kremem budyniowym takim z dodatkiem bitej śmietany albo z kremem advokatowym. Takiego smaka mi narobiłaś, że też zrobię:)
OdpowiedzUsuńMNIAM !
OdpowiedzUsuńWyciągam rękę po jedną :)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie kupić takich foremek :)
przepięknie Ci wyszły, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńdługo szukałam dobrego przepisu.nie wiem jak mogłam Twój przeoczyć... ale tu było tyle pyszności ;) dorzucam krem na bazie mascarpone i bitej śmietany....
OdpowiedzUsuńUwielbiam te rurki, ale nie mam tych foremek , muszę się zmobilizować i je sobie kupić :)
OdpowiedzUsuń