Dostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.
(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.)
4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
opakowanie suchych drożdży (7-8g)
3 duże jajka
240g ekologicznego dżemu niskosłodzonego Symbio
1. Drożdże wsypujemy do małego naczynia, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy do momentu aż zaczyn zacznie się podnosić.
2. Do pozostałego ciepłego mleka (3/4 szklanki) dodajemy masło, jajka i cukier. Mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, mieszankę: mleko, jajka, masło, cukier i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 lub więcej części. Mamy
pełną swobodę jeśli chodzi o wielkość rogalików - jeśli chcemy mniejsze
rogaliki, zamiast na 3 części, podzielmy ciasto na 5-6. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy dżem i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (około 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika po raz trzeci smarujemy roztopionym masłem i studzimy.
Maślane rogaliki z dżemem wyglądają cudownie ^^ dobre na śniadanie i aby coś przekąsić w ciągu dnia ^^
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują. Malutkie pyszności.
OdpowiedzUsuńTakie rogaliczki robie bardzo często, gdyz moi panowie zajadają się nimi chętnie :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak smaczne muszą być te rogaliki. Już czuję ich zapach jak się pieką. Bardzo lubię takie tradycyjne wypieki i jestem pewna że mąka ekologiczna robi bardzo dużą różnicę w smaku. Często zapominamy jak ważna jest mąka w naszych wypiekach. Dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę firmę :)
OdpowiedzUsuńPyszności :]!
OdpowiedzUsuńPychotka, chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne :) tak równiutko zarumienione...
OdpowiedzUsuńLubimy ciasta drożdżowe pod każdą postacią, a Twoje rogaliki wyglądają bardzo apetycznie i jak zwykle są perfekcyjne:)
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki są pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne rogaliki, z chęcią bym zjadła kilka :)
OdpowiedzUsuńwyglądaja krucho i pysznie :)
OdpowiedzUsuń