stycznia 12, 2015

Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej

Dieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami dozwolonymi w takiej diecie. Smak tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego, pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK.


150g mąki gryczanej
100g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
220ml wody
10g drożdży
4 łyżki oleju

1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy połowę przygotowanej mąki, mieszamy łyżką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Dodajemy resztę mąki, olej, sól, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 
3. Formę na muffinki natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do otworów, zapełniając je do około 2/3 wysokości.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (zależne od piekarnika), do zarumienienia.

12 komentarzy:

  1. Fajna alternatywa dla alergików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne bułeczki, mam w domu osobę, która ma problemy z glutenem więc przepis się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne, wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. takimi bułeczkami można zajadać się do woli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają na takie treściwe, syte. Chętnie spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy forma na muffiny to konieczność? Będzie się dało z tego ciasta uformować je w płaskie placki i piec je luzem bez żadnej formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość rzadkie i kleiste (nie do formowania), obawiam się, że pod wpływem temperatury mogłoby się rozpłynąć i rozlać...

      P.S. Dziś w Biedronce na wyprzedaży widziałam formy do muffin za 6,99zł. :)

      Usuń
  7. Gdybyś miała takie na zbyciu - podam adres)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj przepis dla nas, mam tylko nadzieje, że moja córeczka to zje.
    Od 4tyg jest na diecie bez jaj, bez mleka i bez glutenu. Ja siedzę w necie i szukam przepisów na coś co mogę jej upiec, a jej mało co smakuje. Proszę o więcej takich przepisów, będę próbować.Już wrzucam ten blog do ulubionych. Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj. :) Bardzo mi miło. Przepis powstał z myślą o rocznej dziewczynce uczulonej na gluten, jajka i laktozę. Czy jej smakowały - trudno powiedzieć. Trochę pojadła. Niestety wypieki z mąk dozwolonych w diecie bezglutenowej mają specyficzny smak i nie kuszą dzieci tak jak tradycyjna, pszenna buła. :(
    Dla mnie były smaczne.
    Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu i realizowaniu przepisów!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP