stycznia 08, 2015

Batony owsiane z kremem krówkowym i orzechami

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, tutaj wersja z moimi modyfikacjami. Wypiek figuruje tam pod nazwą "krajanka". Ja nadałam całości formę mini-batonów. Są słodkie i sycące, dlatego większe kawałki po prostu nie są wskazane. :-) Choć trudno im się oprzeć, taka porcja spokojnie wystarczy na kilka dni.


(Składniki na blaszkę 38 x 25cm)

1,5 szklanki mąki 
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru
150g roztopionego masła
3/4 szklanki posiekanych orzechów
1 szklanka posiekanej czekolady (pominęłam)
300g kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care


1. Mieszamy ze sobą mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier. 
2. Dodajemy masło. Można dodać go więcej jeśli masa się nie klei. Mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Na podpieczony spód rozkładamy orzechy, smarujemy kremem krówkowym. Posypujemy pozostałym ciastem, tak by powstały okruszki/kruszonka.
5. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.


13 komentarzy:

  1. Super, batoniki takie jak lubię. I jeszcze ta pyszna choć kaloryczna masa krówkowa- pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są tak kuszące, że porywam jednego:) a z wagą będę walczyć później:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnej roboty batony ^^, mają wszystko co dobre płatki owsiane, orzechy i do tego ten krem krówkowy ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zaburczało mi w brzuchu :) Sama też się przymierzam do zrobienia zbożowych batoników.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite te batoniki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, zjadłoby się takiego batonika:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oesuuuuuuuuuuuu, coś dla mnie!
    krówki, moje miłości;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę pooodziel się *.* Boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne batoniki i ta krówka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudnie :) Batony owsiane uwielbiam, ale z krówką ich nigdy nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast kremu krowkowego można dodać kajmak?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP