Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, tutaj wersja z moimi modyfikacjami. Wypiek figuruje tam pod nazwą "krajanka". Ja nadałam całości formę mini-batonów. Są słodkie i sycące, dlatego większe kawałki po prostu nie są wskazane. :-) Choć trudno im się oprzeć, taka porcja spokojnie wystarczy na kilka dni.
(Składniki na blaszkę 38 x 25cm)
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru
150g roztopionego masła
3/4 szklanki posiekanych orzechów
1 szklanka posiekanej czekolady (pominęłam)
300g kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care
1. Mieszamy ze sobą mąkę,
płatki owsiane, sodę i cukier.
2. Dodajemy masło. Można dodać go więcej jeśli masa się nie klei. Mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Na podpieczony spód rozkładamy orzechy, smarujemy kremem krówkowym. Posypujemy pozostałym ciastem, tak by powstały okruszki/kruszonka.
5. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Super, batoniki takie jak lubię. I jeszcze ta pyszna choć kaloryczna masa krówkowa- pycha :)
OdpowiedzUsuńsą tak kuszące, że porywam jednego:) a z wagą będę walczyć później:)
OdpowiedzUsuńWłasnej roboty batony ^^, mają wszystko co dobre płatki owsiane, orzechy i do tego ten krem krówkowy ^^
OdpowiedzUsuńAż zaburczało mi w brzuchu :) Sama też się przymierzam do zrobienia zbożowych batoników.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite te batoniki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłoby się takiego batonika:)
OdpowiedzUsuńoesuuuuuuuuuuuu, coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńkrówki, moje miłości;p
SMAKOWICIE WYGLĄDAJĄ !
OdpowiedzUsuńProszę pooodziel się *.* Boskie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne batoniki i ta krówka :D
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :) Batony owsiane uwielbiam, ale z krówką ich nigdy nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kremu krowkowego można dodać kajmak?
OdpowiedzUsuńTak, można. :)
Usuń