grudnia 08, 2014

Zapiekanka z warzywami na patelnię

Zapiekanka z cyklu: szybkie i proste. :-) Wyłącznie dla fanów charakterystycznego smaku warzyw na patelnię. W sam raz na dzień, kiedy nie chce nam się długo stać w kuchni.


500g warzyw na patelnię
400g schabu (może być każde inne dowolne mięso)
200ml śmietany 18%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ulubione przyprawy w sporej ilości
sól, pieprz, olej

1. Warzywa podsmażamy, posypujemy solą i pieprzem. Do śmietanki dodajemy ulubione przyprawy. Kiedy warzywa będą gotowe wlewamy je na patelnię, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty.


2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka i ostra). Smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy.


3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/2 przygotowanego schabu, następnie 1/2 warzyw. Czynność powtarzamy, całość posypujemy startym żółtym serem.


4. Zapiekamy przez około 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam, bardzo często robię podobne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja pierwszy raz, było to podyktowane koniecznością opróżnienia zamrażalnika. :)))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Czego chcieć więcej od obiadu. :)))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Oj tak czasami takie szybkie dania ratują życie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP