grudnia 28, 2014

Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-)

Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)


1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)
1 filet z kurczaka
250ml śmietany 12-18%
1 średnia cebula (opcjonalnie)
sól, pieprz

1. Cebulę i filet kroimy. 
Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii. :-)


2. Cebulę szklimy na odrobinie oleju. By była bardziej miękka, możemy podlać ją wodą i dusić do wyparowania.


3. Do cebuli dodajemy filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.


4. Do składników, które już są w garnku dodajemy grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. 



5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym makaronem. :-)

6 komentarzy:

  1. Smaczne i proste, dobrze smakują takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, prosto a jak smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te podgrzybki są pyszne! Do sosu w sam raz, smakuje jak prosto z lasu:)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP