Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)
1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)
1 filet z kurczaka
250ml śmietany 12-18%
1 średnia cebula (opcjonalnie)
sól, pieprz
1. Cebulę i filet kroimy.
Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii. :-)
2. Cebulę szklimy na odrobinie oleju. By była bardziej miękka, możemy podlać ją wodą i dusić do wyparowania.
3. Do cebuli dodajemy filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.
4. Do składników, które już są w garnku dodajemy grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym makaronem. :-)
Zapowiada się bardzo smakowicie!;)
OdpowiedzUsuńSmaczne i proste, dobrze smakują takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto a jak smacznie! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, pyszny, aromatyczny sos :)
OdpowiedzUsuńTe podgrzybki są pyszne! Do sosu w sam raz, smakuje jak prosto z lasu:)
OdpowiedzUsuńwygląda super
OdpowiedzUsuń