grudnia 27, 2014

Babeczki bez glutenu, jajek i laktozy z ekologiczną mąką kukurydzianą Symbio

W moim domu gości mała dziewczynka z nietolerancją glutenu, laktozy i uczuleniem na jajka. Musiałam więc poeksperymentować. :-) Efekt jest bardzo zadowalający, choć babeczki z mąk bezglutenowych są zupełnie różny od wypieków z mąki pszennej. Przepis pochodzi z forum: KLIK


1 szklanka ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio
1/2 szklanki mąki ryżowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, sojowe)
1/2szklanki oleju
1/2 banana
garść rodzynek

1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier przekładamy do miski i mieszamy. 


2. Dodajemy mleko, olej, rodzynki i wszystko ze sobą mieszamy. 


3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki. Na wierzch wykładamy kawałki banana pokrojone w plastry.


4. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

7 komentarzy:

  1. Na początku przygody z mąką kukurydzianą i ryżową, podobne babeczki również i u nas gościły :) Są smaczne i kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam ten problem... Świetne Ci wyszły te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic, tylko po prostu wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP