W moim domu gości mała dziewczynka z nietolerancją glutenu, laktozy i uczuleniem na jajka. Musiałam więc poeksperymentować. :-) Efekt jest bardzo zadowalający, choć babeczki z mąk bezglutenowych są zupełnie różny od wypieków z mąki pszennej. Przepis pochodzi z forum: KLIK.
1 szklanka ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio
1/2 szklanki mąki ryżowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, sojowe)
1/2szklanki oleju
1/2 banana
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, sojowe)
1/2szklanki oleju
1/2 banana
garść rodzynek
2. Dodajemy mleko, olej, rodzynki i wszystko ze sobą mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki. Na wierzch wykładamy kawałki banana pokrojone w plastry.
4. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Na początku przygody z mąką kukurydzianą i ryżową, podobne babeczki również i u nas gościły :) Są smaczne i kruche :)
OdpowiedzUsuńFajna odskocznia od mąki pszennej. :)
UsuńSuper pomysł :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpysznie i lekko!
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywne babeczki:)
OdpowiedzUsuńTeż mam ten problem... Świetne Ci wyszły te babeczki :)
OdpowiedzUsuńNic, tylko po prostu wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń