grudnia 29, 2014

Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki

Sylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji.


Ciasto:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
200g masła
4 łyżeczki cukru-pudru
1 łyżeczka soli
50g drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 całe jajko
(+ zostawiamy białko do smarowania)

Nadzienie:
250g mięsa mielonego 
1 czerwona papryka
200g pieczarek
1 duża cebula

1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.



2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy.


3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą".


4. Rożki pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez około 25 minut.

6 komentarzy:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP