Są takie dania, które powalają smakiem a nie wymagają dużego wysiłku. Dziś umieszczam przepis na jedno z nich. :-) Robi się praktycznie samo, sos można przygotować wcześniej, filety również i w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Dlatego świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło na imprezie, może Sylwestrowej? :-) Miękki filet w połączeniu z pysznym miodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego!
500ml śmietanki 12%
5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)
2 łyżki miodu
3 plastry żółtego sera
1 jajko
papryka słodka, sól, pieprz
koperek lub pietruszka do posypania
1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na gładką masę.
3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem.
4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
musi być pyszny... mniam!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że było pycha. :)
UsuńPozdrawiam!
Yami,ja akurat bardzo lubię ten przepis:) Jest to jedno z moich ulubionych dań! Wyszło Ci fajnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Dziękuję. :) Też je bardzo lubię, za smak i szybkość wykonania. :))
UsuńPozdrawiam!
Oj, takie dania to ja lubię, bardzo, bardzo:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na obiad.
OdpowiedzUsuńmmmm.... zjadłabym ! pycha!
OdpowiedzUsuńKurczak miodowo- musztardowy to jedno z moich ulubionych mięsnych dań. To połączenie smaków sprawdzi sie w każdej okoliczności :))) Super!
OdpowiedzUsuńTo prawda, sprawdza się sprawdza. :)) Do tego stopnia, że planuję inne miodowo-musztardowe wariacje. :))
UsuńPozdrawiam!
Taki kurczak musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSmakował. :)) Polecam. :)
UsuńKusisz, szefowo, oj kusisz!
OdpowiedzUsuńNie daj się dłużej kusić - polecam zrobić. :)))
UsuńMmmm....pychotka!
OdpowiedzUsuńWidząc tę musztardę też w pierwszej chwili pomyślałam o kurczaku miodowo-musztardowym ;)
Ta kombinacja jest bardzo oczywista, ale i bardzo pyszna. :)
UsuńPozdrawiam!
u mnie były ostatnio polędwiczki w sosie musztardowym i muszę przyznać, że ten sos jest przesmaczny!
OdpowiedzUsuń