grudnia 04, 2014

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Są takie dania, które powalają smakiem a nie wymagają dużego wysiłku. Dziś umieszczam przepis na jedno z nich. :-) Robi się praktycznie samo, sos można przygotować wcześniej, filety również i w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Dlatego świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło na imprezie, może Sylwestrowej? :-) Miękki filet w połączeniu z pysznym miodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego!


2 filety z kurczaka
500ml śmietanki 12%
5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)
2 łyżki miodu
3 plastry żółtego sera
1 jajko
papryka słodka, sól, pieprz
koperek lub pietruszka do posypania

1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.


2. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na gładką masę.


3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem.


4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

16 komentarzy:

  1. Yami,ja akurat bardzo lubię ten przepis:) Jest to jedno z moich ulubionych dań! Wyszło Ci fajnie.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :) Też je bardzo lubię, za smak i szybkość wykonania. :))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Oj, takie dania to ja lubię, bardzo, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm.... zjadłabym ! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak miodowo- musztardowy to jedno z moich ulubionych mięsnych dań. To połączenie smaków sprawdzi sie w każdej okoliczności :))) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, sprawdza się sprawdza. :)) Do tego stopnia, że planuję inne miodowo-musztardowe wariacje. :))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Taki kurczak musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusisz, szefowo, oj kusisz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie daj się dłużej kusić - polecam zrobić. :)))

      Usuń
  7. Mmmm....pychotka!
    Widząc tę musztardę też w pierwszej chwili pomyślałam o kurczaku miodowo-musztardowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kombinacja jest bardzo oczywista, ale i bardzo pyszna. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. u mnie były ostatnio polędwiczki w sosie musztardowym i muszę przyznać, że ten sos jest przesmaczny!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP