Te ciastka to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla tych wypiekanych z mąki pszennej. Są inne niż tradycyjne ciastka, ale można się w nich rozsmakować. :-) Do ich wypieku użyłam foremek do ciastek. Można również piec je bez nich, na blaszce z piekarnika. Przepis pochodzi stąd: KLIK.
1 i 1/2 szklanki kaszy manny
100g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
powidła, konfitura lub dżem
1. Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i jajko. Wszystko razem zagniatamy.
2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfiturą - wszystko sprawdza się tak samo dobrze.
3. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Apetyczne ciasteczka :))
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka. Z chęcią ukradłabym kilka :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka!!
OdpowiedzUsuńsmakowite ciasteczka, idealne do porannej czy popołudniwej kawki :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmuszą być takie chrupiące... porywam kilka;)
OdpowiedzUsuńW pierwszy dzień były bardzo chrupiące, w drugi zmiękły.
UsuńCzęstuj się, na zdrowie. :))
musiały być niezmiernie delikatne w smaku :)
OdpowiedzUsuńWręcz przeciwnie - są ciężkie i niedelikatne. :)) Ale mają coś w sobie. :)
UsuńCiasteczka bardzo fajne ale foremka jeszcze lepsza.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńNie wiedzieć czemu czekała ponad rok na swój czas. :)) Kupiłam je ponad rok temu, na jakiejś wyprzedaży.
Pozdrawiam!
Ciasteczka bez mąki to fantastyczny pomysł, w sam raz do popołudniowej herbaty w fotelu ^^ :)
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa, rzeczywiście świetna ta forma :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie z tym dżemikowym środkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka ale z kaszą manną jeszcze nie robiłam :-) z chęcią spróbuję bo pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem. :))
UsuńPozdrawiam!
Bardzo apetyczne i oryginalne ;)
OdpowiedzUsuń