grudnia 01, 2014

Szaszłyki z piekarnika

Temperatura za oknem i brak możliwości skorzystania z tradycyjnego grilla nie oznacza wcale konieczności rezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy obiad. Można doprawić je po swojemu i zjeść z ulubionymi sosami. 


podwójny filet z kurczaka
kilka pieczarek
3 małe cebule 
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałki, podobnie kroimy paprykę. Pieczarki kroimy na części (w zależności od wielkości) a cebulę w krążki. 


2. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę w dowolnej kolejności. Postępujemy tak aż miejsce na patyczkach się skończy i do wyczerpania składników. Posypujemy przyprawami i za pomocą pędzelka smarujemy delikatni olejem.


3. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. 

9 komentarzy:

  1. Jakie piękne i kolorowe, bardzo lubię szaszłyki do tego suróweczka pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki to arcydzieło:) Kolorowo, smacznie i w sumie nie tak kalorycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywka i mięsko, samo zdrowie. :))
      Bardziej kaloryczny był mój dodatek do obiadu - grzyby w śmietanie. :))

      Usuń
  3. Mniam, uwielbiam szaszłyki w kazdej postaci, a dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, robię, bo fajnie smakują i takie kolorowe są. Mój młody za takimi przepada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, cieszą oczy, aż chce się jeść. Zwłaszcza zimą przyda się trochę kolorów w kuchni. :)

      Usuń
  5. Rewelacja :) pyszny domowy szaszłyk :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP