Temperatura za oknem i brak możliwości skorzystania z tradycyjnego grilla nie oznacza wcale konieczności rezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy obiad. Można doprawić je po swojemu i zjeść z ulubionymi sosami.
podwójny filet z kurczaka
kilka pieczarek
3 małe cebule
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałki, podobnie kroimy paprykę. Pieczarki kroimy na części (w zależności od wielkości) a cebulę w krążki.
2. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę w dowolnej kolejności. Postępujemy tak aż miejsce na patyczkach się skończy i do wyczerpania składników. Posypujemy przyprawami i za pomocą pędzelka smarujemy delikatni olejem.
3. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI zapewniam, że tak smakowały, dziękuję. :)))
UsuńJakie piękne i kolorowe, bardzo lubię szaszłyki do tego suróweczka pycha
OdpowiedzUsuńSzaszłyki to arcydzieło:) Kolorowo, smacznie i w sumie nie tak kalorycznie:)
OdpowiedzUsuńWarzywka i mięsko, samo zdrowie. :))
UsuńBardziej kaloryczny był mój dodatek do obiadu - grzyby w śmietanie. :))
Mniam, uwielbiam szaszłyki w kazdej postaci, a dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńLubię, robię, bo fajnie smakują i takie kolorowe są. Mój młody za takimi przepada :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, cieszą oczy, aż chce się jeść. Zwłaszcza zimą przyda się trochę kolorów w kuchni. :)
UsuńRewelacja :) pyszny domowy szaszłyk :)
OdpowiedzUsuń