listopada 30, 2014

Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem

Jedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK.



Ciasto:
500g twarogu półtłustego
250g margaryny
3 i 3/4 szklanki mąki 
2 łyżeczki soli

Farsz:
2 średnie cebule
300g mięsa mielonego
kilka sztuk małych pieczarek
3 plasterki żółtego sera
kulka mozzarelli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany
olej do smażenia

+ jajko do smarowania


1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. 


2. Do twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz (może być nawet z lodówki, ale wtedy trzeba będzie dłużej ugniatać ciasto by składniki się połączyły). Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.


3. Dodajemy mąkę i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Jeśli klei się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią  i wkładamy do lodówki.


4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 


5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem i czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 


6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

17 komentarzy:

  1. pyszności, bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. do kubeczka domowego rosołu... Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, uwielbiam domowe pierogi, ale sama ich raczej nie zrobię. te świąteczne już zamówiłam u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię jedynie pieczone, takich tradycyjnych nie, ale wkrótce zamierzam to zmienić. :))

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie :), choć szczerze jeszcze pieczonych nie robiłem, tak więc będę musiał spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, zniknęły szybciej niż powstały. :))

      Usuń
  5. Bardzo je lubię, smakują mi o wiele bardziej niz te z wody :) Z przepisu skorzystam na pewno
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal się efektem:) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. pierożki pierwsza klasa :) pyszne, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. zapisane - będę próbować:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal się efektem! :)
      Również pozdrawiam. :)

      Usuń
  8. Pyszne pierożki :) Mam teraz fazę na pierogi i robię je setkami !

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł na pierogi, zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP