października 02, 2022

Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu

To danie, do którego dość często wracam:). Jest szybkie i efektowne a ryż ma smak jedyny w swoim rodzaju. 



Szaszłyki:
2 filety z kurczaka
3 nieduże cebule
15 pieczarek
sól, pieprz, papryka slodka 
1 łyżka oleju

Zalewa:
750ml wody
80g keczupu
3 łyżki masla
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryi
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
2 cebule
200g suchego ryżu 

1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę.  
2. Filety kroimy w kostkę, obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oleju, mieszamy w misce. Mięso, pokrojoną w plastry cebulę i przekrojone na pół pieczarki nadziewamy na drewniane patyczki. Układamy na ryżu i cebuli.
3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła.
4. Gorącą zalewę wylewamy na kurczaka, do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. 

dania obiadowe, szaszłyki, filet kurczak, dieta, dietetyczny przepis, danie dietetyczne, fit kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP