stycznia 06, 2022

Śledzie gajowego - z grzybami leśnymi i duszoną cebulą

Zazwyczaj te śledzie robione są z suszonymi grzybami, ja zdecydowanie wolę wersję ze świeżymi/mrożonymi. Polecam spróbować, smakują doskonale:). 


500g filetów śledziowych w oleju
250g świeżych lub mrożonych podgrzybków
1 duża cebula
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka
3 ząbki czosnku 
olej

1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 1h, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podgrzybki i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli podlewamy wodą, dodajemy czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę świeży czosnek i dusimy do miękkości cebuli. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Studzimy i łączymy ze śledziami, odstawiamy do lodówki na minimum 24h. 




przekąski, przystawki, śledź, śledzie, przepisy na śledzie, przepis na śledzia, pomysł na śledzia, grzyby leśne, podgrzybki, mrożone grzyby, imprezowe przekąski, imprezowa przekąska, przystawka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP