Lubię ciasta piernikowe - wspaniale smakują a przy ich pieczeniu całe mieszkanie zapełnia się świątecznym zapachem:). Dziś prezentuję przepis na jeden ze smaczniejszych pierników, które robiłam.
3 jajka M
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
1 płaska łyżka kakao
150g suszonych daktyli
100g orzechów włoskich
1. Jajka ubijamy z cukrem do powstania puszystej masy. Dodajemy miód i olej, następnie mąkę wcześniej wymieszaną z kakao, sodą i solą oraz pokrojone w kostkę daktyle i zmiażdżone tłuczkiem orzechy.
2. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h.
wypieki i desery, daktyle suszone, orzechy włoskie, ciasto piernikowe, piernik, szybki piernik, świąteczne ciasto, ciasto z daktylami, ciasto z orzechami, ciasto święta, błyskawiczny piernik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.