grudnia 18, 2021

Szybki piernik z daktylami i orzechami

Lubię ciasta piernikowe - wspaniale smakują a przy ich pieczeniu całe mieszkanie zapełnia się świątecznym zapachem:). Dziś prezentuję przepis na jeden ze smaczniejszych pierników, które robiłam. 



3 jajka M
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki oleju 
2 szklanki mąki
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
1 płaska łyżka kakao 
150g suszonych daktyli
100g orzechów włoskich

1. Jajka ubijamy z cukrem do powstania puszystej masy. Dodajemy miód i olej, następnie mąkę wcześniej wymieszaną z kakao, sodą i solą oraz pokrojone w kostkę daktyle i zmiażdżone tłuczkiem orzechy. 
2. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h. 




wypieki i desery, daktyle suszone, orzechy włoskie, ciasto piernikowe, piernik, szybki piernik, świąteczne ciasto, ciasto z daktylami, ciasto z orzechami, ciasto święta, błyskawiczny piernik 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP