W mojej późnojesiennej kuchni zagościło maślane ciasto z jabłkami i kruszonką. Zrobić je można w kilka chwil a do tego jest banalnie proste:). A zapach, który roznosi się przy jego pieczeniu jest nie do opisania! W przepisie użyłam mąki pszennej od Polskie Młyny, którą można kupić w Sklepie Allegro z darmową przesyłką Smart!
150g miękkiego masła
150g cukru
3 jajka
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
1 budyn waniliowy
100ml mleka
250g mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska pszenna typ 480 (do kupienia w sklepie Allegro, link: KLIKNIJ)
2 duże jabłka
Kruszonka:
100g masła
200g mąki
100g cukru
1. Masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sól, budyń i mleko, nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Masę wylewamy na formę (ok. 30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na grube plastry, które wykładamy na ciasto i delikatnie je w nie wciskamy.
3. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do powstania grudek. Wysypujemy na wierzch ciasta.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.