Muffinki kojarzą się ze słodkim deserem. Tymczasem wytrawne, na słono są równie pyszne! Sprawdzają się jako kolacja/śniadanie na ciepło lub przekąska na imprezę. Robi się je dosłownie w kilka chwil, ze składników, które znaleźć możemy w każdej lodówce:) Z poniższego przepisu wyjdzie nam 10-12 sporych babeczek.
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
150g tartego sera lub innego twardego
150 szynki
2 papryki
1/2 słoiczka czarnych oliwek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
1. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Oliwki siekamy.
2. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, paprykę, oliwki i szynkę. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia. Ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.
2. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, paprykę, oliwki i szynkę. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia. Ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.
muffinki wytrawne, babeczki wyrawne, muffinki z szynką, papryka, szynka, oliwki, przekąska, impreza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.