września 06, 2020

Placuszki z cukinii z czosnkowym twarożkiem

Placki z cukinii - traktuję je jako szybszą alternatywę dla placków ziemniaczanych:). Są lżejsze - smażymy je na minimalnej ilości oleju i szybsze w przygotowaniu - starcie miękkiej cukinii trwa kilka chwil. 


Placki:
600g cukinii
2 jajka L
6 łyżek mąki 
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka siekanego koperku, u mnie suszony
sól, pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia

Twarożek: 
250g półtłustego twarogu
150g śmietany 18%
2-3 ząbki czosnku 
2 łyżki siekanego koperku, u mnie suszony 
sól, pieprz

1. Przygotowujemy placki: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni cienko posmarowanej tłuszczem, z dwóch stron do zarumienienia. 
2. Przygotowujemy twarożek: czosnek przeciskamy przez praskę, rozgniatamy z twarogiem, śmietaną, koprem, solą i pieprzem.
3. Gotowe placki podajemy z twarożkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP