Placki z cukinii - traktuję je jako szybszą alternatywę dla placków ziemniaczanych:). Są lżejsze - smażymy je na minimalnej ilości oleju i szybsze w przygotowaniu - starcie miękkiej cukinii trwa kilka chwil.
Placki:
600g cukinii
2 jajka L
6 łyżek mąki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka siekanego koperku, u mnie suszony
sól, pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
600g cukinii
2 jajka L
6 łyżek mąki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka siekanego koperku, u mnie suszony
sól, pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
Twarożek:
250g półtłustego twarogu
150g śmietany 18%
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki siekanego koperku, u mnie suszony
sól, pieprz
1. Przygotowujemy placki: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni cienko posmarowanej tłuszczem, z dwóch stron do zarumienienia.
2. Przygotowujemy twarożek: czosnek przeciskamy przez praskę, rozgniatamy z twarogiem, śmietaną, koprem, solą i pieprzem.
3. Gotowe placki podajemy z twarożkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.