września 06, 2020

Gołąbki zawijane w cukinię zapiekane w sosie pomidorowym

Gołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę! 


Gołąbki:
500g mięsa mielonego
1 woreczek ryżu 
1 cebula
2 ząbki czosnku 
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka
2 małe cukinie

Sos:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku 
1 łyżka cukru 
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
+ 50g tartego sera

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ścinamy cienkie paski cukinii za pomogą obieraczki do warzyw. 
2. Ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą, wyrabiamy ręką do momentu dokładnego połączenia składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii, układamy je w naczyniu żaroodpornym. 
3. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki oprócz sera miksujemy do powstania gładkiej masy. Sosem zalewamy gołąbki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie danie posypujemy serem, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut. 





1 komentarz:

  1. Pierwsza myśl - ciekawe rozwiązanie, druga - robię:) Efekt? Super! Chyba na dłużej porzucę kapustę na rzecz cukinii przy robieniu gołąbków:D

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP