Gołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę!
Gołąbki:
500g mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka
2 małe cukinie
Sos:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
+ 50g tartego sera
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ścinamy cienkie paski cukinii za pomogą obieraczki do warzyw.
2. Ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą, wyrabiamy ręką do momentu dokładnego połączenia składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii, układamy je w naczyniu żaroodpornym.
3. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki oprócz sera miksujemy do powstania gładkiej masy. Sosem zalewamy gołąbki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie danie posypujemy serem, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Pierwsza myśl - ciekawe rozwiązanie, druga - robię:) Efekt? Super! Chyba na dłużej porzucę kapustę na rzecz cukinii przy robieniu gołąbków:D
OdpowiedzUsuń