Nawet klasyczną sałatkę jarzynową można odświeżyć:). Proponuję dodać do niej młode warzywa i ogórki małosolne - dzięki tym modyfikacjom sałatka bardzo zyskała na smaku.
3 średniej wielkości młode ziemniaki
4 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 nieduży, młody seler
4 ogórki małosolne
1 młoda cebula
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
1 pęczek natki pietruszki
4-5 łyże majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
1. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę dokładnie myjemy szorstką stroną gąbki do naczyń. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, powinno zająć to około 30-40 minut. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy.
2. Nie ma potrzeby obierania młodych warzyw ze skóry (możemy obrać jedynie seler jeśli skórka jest gruba). Kroimy je drobno, podobnie jajka, ogórki i cebulę. Jeśli ogórki mają dużo wody, z już pokrojonych wyciskamy ją przed połączeniem z innymi składnikami sałatki. Natkę pietruszki drobno siekamy.
3. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Uwielbiam sałatkę jarzynową, moja mama bardzo często robi. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń