Hummus to popularna, szybka i łatwa pasta kanapkowa. Ja zrobiłam go w wersji z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim, który również w wersji suszonej ma dużo wartości odżywczych.
500g gotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika)
6 łyżek pasty sezamowej tahini
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
100ml oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1.W misce umieszczamy odsączoną z wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
2. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy tahini. Dokładnie mieszamy łyżką.
3. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.