grudnia 21, 2020

Pieczeń z mielonej szynki wieprzowej z warzywami (na Święta lub na kanapki)

Co dziś jemy? Pyszna i zdrowa pieczeń z chudej, mielonej szynki, z dodatkiem warzyw. Pyszna jako mięso do obiadu - na świeżo, ale także na zimno jako zamiennik wędliny. 



1kg mięsa mielonego
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 dużego selera
1 pęczek zielonej pietruszki
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
przyprawy: sól, pieprz, gyros, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra

1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zieloną pietruszkę siekamy.
2. Starte warzywa łączymy z mięsem mielonym, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej olejem).
3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP