Kotlety mielone nie muszą być smażone na dużej ilości tłuszczu. U mnie w nieco innej niż tradycyjna wersji - krótko obsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu a następnie duszone w sosie pieczarkowym.
Kotlety:
500g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko L
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1/4 mąki
Sos:
500g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 cebula
150ml śmietanki 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka
1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w mące, smażymy z dwóch stron po około 3 minuty na mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia.
3. Do garnka dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Smażymy 5 minut, dolewamy 250 ml wody i dusimy przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę rozmieszaną w śmietance, doprawiamy do smaku. Gotujemy do zgęstnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.