grudnia 21, 2020

Pierniczki na choinkę "last minute"

Czasu do świąt coraz mniej a Wy nie macie jeszcze upieczonych pierników? Z pomocą przychodzą nam przepisy takie jak ten - pierniczki są miękkie praktycznie od razu po upieczeniu. Ja wykroiłam serduszka, ale kształty są dowolne:). 



100g masła
100g płynnego miodu
400g mąki
120g cukru pudru
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka L

1. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Za pomocą słomki robimy dziurki w górnej części każdego z pierników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
3. Pierniki dekorujemy dowolnie pisakami cukrowymi. Pozostawiamy do zastygnięcia. Przez dziurki przewlekamy wstążkę, związujemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP