maja 31, 2020

Tort czekoladowy z bitą śmietaną, nutellą i truskawkami

Zapraszam na połączenie ciasta czekoladowego z kremem z serka mascarpone i kremówką. Do tego dużo owoców, efekt wspaniały:).



Ciasto:
200g masła
150g cukru
1 op. cukru waniliowego
2 jajka L
1 i 1/2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
150ml śmietany kwaśnej 

Krem z nutellą:
150g nutelli
150g serka mascarpone

Krem śmietanowy:
300 ml śmietanki 30%
100g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru 

Pozostałe składniki:
500g truskawek
150g borówek 

1. Miękkie masło miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę, kakao, proszek i sodę mieszamy ze sobą. Dodajemy do masy maślanej na zmianę z kwaśną śmietaną. Przekładamy do dwóch foremek (18 cm i 22 cm) wyłożonych papierem do pieczenia, na podobną wysokość. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Studzimy.
2. Przygotowujemy kremy: w jednej misce miksujemy ze sobą nutellę i mascarpone. W drugiej ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, na koniec do ubitej już śmietanki dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy.
3. Większy blat ciasta układamy na talerzu. Smarujemy go 2/3 kremu z nutellą i 2/3 kremu śmietanowego. Na krem układamy pokrojone truskawki, przykrywamy mniejszym blatem, smarujemy pozostałym kremem. Wygładzamy boki tortu, dekorujemy owocami. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP