marca 29, 2020

Zupa cygańska z sadzonym jajkiem

Zupa cygańska to prosta, smaczna, sycąca i treściwa zupa z kiełbasą i warzywami. Zupa na każdą kieszeń, składniki do niej są bardzo tanie. 



500g kiełbasy
3 papryki
2 cebule 
5 średnich ziemniaków 
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki 
olej
jajko 
masło
natka pietruszki do dekoracji

1. Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków). Kiedy zaczną puszczać sok zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. 
2. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy przyprawy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
3. Jajko wbijamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Solimy, możemy posypać przyprawami. Smażymy do ścięcia białka.  Układamy na talerzu z zupą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP