Obiadowa klasyka zawsze smakuje:). Dlatego dziś proponuję ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami. Ja przygotowuję ją dzień wcześniej i porcjuję w aluminiowych foremkach. Przepis na 4 duże porcje.
1,5 kg ziemniaków
500g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 filety z kurczaka
200g tartego sera
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
olej
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy.
2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i filety w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy czosnek i pieczarki. Dusimy do odparowania wody. Studzimy.
3. W osobnej misce mieszamy dokładnie jajka, śmietanę, sól, przyprawy i 1/2 sera. Ziemniaki łączymy z kurczakiem, cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub aluminiowych foremek, posypujemy serem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.