marca 17, 2020

Tarta makaronowa z cukinią

Makaronowa tarta to nic innego jak zapiekanka - upieczona w formie od tarty, zwarta po upieczeniu, dająca łatwo się kroić:). Może być samodzielnym daniem a możemy podać ją jako dodatek do mięsa.



250g makaronu tagliatelle 
2 małe cukinie lub 1 duża
1 cebula
3 ząbki czosnku 
3 łyżki śmietany 12%
100g tartego sera mozzarella + 2 łyżki do posypania
2 jajka
sól, pieprz 
1 łyżka oleju 
1 pomidor 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 
2. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa smażymy na łyżce oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
3. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem oraz mozzarellą. Mieszamy z makaronem i warzywami. Przekładamy do formy na tartę, na wierzch układamy pokrojonego pomidora, posypujemy mozzarellą. 
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP