Makaronowa tarta to nic innego jak zapiekanka - upieczona w formie od tarty, zwarta po upieczeniu, dająca łatwo się kroić:). Może być samodzielnym daniem a możemy podać ją jako dodatek do mięsa.
250g makaronu tagliatelle
2 małe cukinie lub 1 duża
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 12%
100g tartego sera mozzarella + 2 łyżki do posypania
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1 pomidor
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
2. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa smażymy na łyżce oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
3. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem oraz mozzarellą. Mieszamy z makaronem i warzywami. Przekładamy do formy na tartę, na wierzch układamy pokrojonego pomidora, posypujemy mozzarellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.