Dla wielbicieli czosnku to pozycja obowiązkowa na świątecznym/imprezowym stole:). Śledzie z czosnkiem i majerankiem zrobimy dosłownie w kilka chwil. Co prawda muszą odstać minimum dobę w lodówce, ale warto na nie zaczekać:). Od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i kupuję płaty śledziowe w oleju - są równie smaczne a nie wymagają długiego moczenia.
500g filetów śledziowych w oleju
5 sporych ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1/4 szklanki oleju
szczypta pieprzu
1. Filety płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce do czosnku. Olej mieszamy z czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Przekładamy do niego śledzie, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika.
3. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Najlepiej smakują po 2-3 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.