Dziś wyjmujemy z zamrażarki nasze zapasy leśnych grzybów i robimy pyszny sos z polędwiczką wieprzową:).
200g makaronu penne
300g polędwiczki
300g leśnych grzybów, np. podgrzybków
1 cebula
200 ml śmietany 18%
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
olej
ser cheddar do posypania
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w cienkie plastry polędwicę wraz z pokrojoną cebulą. Smażymy do zarumienienia mięsa. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 2 minuty.
3. Grzyby oczyszczamy z zanieczyszczeń. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy. Zalewamy szklanką wody, dusimy przez około 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
4. Sos mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.