stycznia 31, 2020

Sernik "Michał"

Sernik Michał. Z cukierkami Michałkami i o ich smaku:). Sernik raczej z tych ciężkich, gdzie mamy dość po zjedzeniu małego kawałka. Naprawdę warto go upiec:). 


Sernik:
1 kg mielonego sera
5 jajek
1 budyń waniliowy
200 ml śmietany 30%
3 łyżki kakao
150g cukru
8 cukierków Michałków
100g ciastek
Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
6 cukierków Michałków

1. W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao. Na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno cukierki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy połamać by uzupełnić puste miejsca. Na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1,5h. Studzimy w uchylonym piekarniku. 3. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, smarujemy nią górę i boki sernika. Na wierzch układamy pokruszone cukierki. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. 



3 komentarze:

  1. bardzo apetycznie podany sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie. Tak wiele słodyczy w jednym przepisie, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek palce lizać. Super przepis. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP